Vergoedingsmogelijkheden

Hieronder vind je een aantal mogelijkheden om de mindfulness training vergoed te krijgen.

Vergoeding via de ziektekostenverzekering

Ik ben een categorie 1 gecertificeerde mindfulness trainer en aangesloten bij de Vereniging Mindfulness Based trainers in Nederland en Vlaanderen (VMBN). Daarmee voldoe ik aan de eisen voor vergoeding door de ziektekostenverzekering.

Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland en Vlaanderen
Veel verzekeraars vergoeden mindfulness vanuit het aanvullende pakket (bijvoorbeeld bij burn-out klachten).  Op www.zorgwijzer.nl zie je in één oogopslag welke zorgverzekeraar wat vergoedt en welke voorwaarden er zijn.

Vergoeding via de werkgever

Bijna alle werkgevers hebben een budget preventie, een ziekteverzuimbudget en/of een budget persoonlijke ontwikkeling. Ook kan er binnen grotere organisaties een beroep worden gedaan op bedrijfsmaatschappelijk werk. Check bij jouw werkgever wat de mogelijkheden zijn.

Vergoeding via UWV

Het is de moeite waard voor mensen met een uitkering om te onderzoeken of het UWV een deel van de kosten voor een training op zich wil nemen. Hierbij is van belang om goed te motiveren hoe een mindfulness training kan bijdragen aan het (sneller) vinden van een baan en aan het goed blijven functioneren in een baan.

Vergoeding voor mantelzorgers

Het ondersteunen van mantelzorgers is voor veel gemeenten een speerpunt nu door de bezuinigingen in de zorg veel zorgtaken op de schouders van mantelzorgers komen. Wellicht kunt u een beroep doen op WMO-gelden.

Sommige zorgverzekeraars vergoeden ook een deel van een MBSR-training voor mantelzorgers.

Wat mij betreft mogen de kosten geen belemmering vormen om mindfulness te leren. Kan je het bedrag (nu) niet opbrengen maar wil je wel graag mee doen aan de training: neem contact met me op, dan kijken we samen naar een oplossing/regeling.