Mindfulness

Mindfullness Annes Ademsruimte

Mindfulness is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen. Met mindfulness leer je beter om te gaan met stress en moeilijke situaties en om meer balans en rust te ervaren in je leven.

Mindfulness haalt je uit jouw automatische piloot. Een hele hoop dingen, zoals naar huis rijden of fietsen, douchen of koken, doe je op routine. Je doet het allemaal wel, maar ondertussen ben je in gedachten bij wat er morgen nog allemaal moet gebeuren of bij dat vervelende gesprek van gisteren. Je leeft je leven zonder er écht bij te zijn en dat is zonde!

Als je mindfulness beoefent switch je van ‘doen’ naar ‘zijn’. Je laat alles wat je meedraagt even voor wat het is en besteedt aandacht aan jouw ervaring van dit moment. Je oefent om je aandacht op een speciale manier te richten: op de gedachten die er nu zijn, de lichamelijke sensaties en de emoties. Je leert jouw innerlijke criticus buiten spel te zetten en objectief, met een open blik en op een vriendelijke manier naar jezelf en jouw reacties te kijken.

Hierdoor krijg je inzicht in jouw automatismen, patronen en de valkuilen waar je steeds in stapt. Dat is niet altijd even makkelijk, maar daardoor leer je wel bewust te kiezen om dingen anders te doen. Door mindfulness te beoefenen, kun je je beter concentreren en krijg je meer regie over je eigen leven. Ook ga je meer plezier ervaren en genieten van kleine momenten door de dag heen.

Mindfulness werkt!

Uit onderzoek blijkt dat mindfulness je bloeddruk verlaagt, chronische pijn en angst vermindert en helpt depressie te bestrijden. Ook is bewezen dat mindfulness zorgt voor een hogere kwaliteit van leven. Je voelt je niet alleen minder gestresst, het niveau van het stresshormoon cortisol gaat zelfs al bij 12,5 minuut meditatie per dag daadwerkelijk omlaag.

Wil je je meer verdiepen in mindfulness of meditatie? Doe de training of ga naar mijn mindfulness oefeningen en wat handige app’s

Met de mindfulness training train je je aandacht. Aandacht is als een spier. Hoe meer je die traint, hoe sterker hij wordt, en kun jij je beter concentreren en krijg je meer regie over je eigen leven.