Meest gestelde vragen

Yoga komt uit India en bestaat al duizenden jaren. Het is een fantastische manier om tot jezelf te komen, maar je hebt wel eventjes nodig om het je eigen te maken. Zo heeft het ook zijn eigen terminologie en manier van doen. Dat kan vragen oproepen. Hieronder vind je de meest gestelde vragen met de daarbij behorende antwoorden. Zit jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met mij op.

Is yoga iets voor mij?

Er is maar een manier om daarachter te komen en dat is door er mee te beginnen en het te ervaren. Het is niet zeker dat je na één les weet of yoga wat voor je is. Yoga kent veel vormen, houdingen en technieken waar je misschien even aan moet wennen. Het kan zijn dat je na je eerste les al voordelen van yoga merkt, maar de meeste mensen moeten hier meerdere lessen voor volgen.

Welke vorm van yoga past bij mij?

Dit is voor iedereen verschillend en is mede afhankelijk van je ervaring met yoga, je fysieke capaciteiten en je persoonlijke voorkeuren. Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je aan yoga zou willen doen. Vraag jezelf eens af wat jouw reden is om yoga te (gaan) beoefenen en kijk of je dat kunt terugvinden in één van de beschikbare yogastijlen. Zoek anders verder op internet, daar kun je veel informatie vinden over de verschillende soorten.

Waarom zou ik yoga beoefenen?

Er worden veel voordelen aan yoga toegeschreven, zoals meer lichaamsbewustzijn, innerlijke rust, meer flexibiliteit, stressvermindering en een verbeterde ademhaling. Maar uiteindelijk gaat het er om wat jij zelf ervaart.

Kan iedereen yoga beoefenen?

Ja! Het maakt niet uit hoe jong of oud je bent, hoe goed je conditie is of hoe lenig je bent. Bij yoga gaat het erom dat je je lichaam, je gevoelens, je gedachten en je grenzen gaat onderzoeken en ontdekken. Er zijn zoveel verschillende yogastijlen, daar zit altijd wel iets bij wat bij jou past.

Wat voor kleren trek ik aan naar de les?

Je kunt het beste (sport)kleding aantrekken die niet knelt of belemmert bij het bewegen. Yoga doe je op je blote voeten. Bij de eindontspanning is het prettig om – indien nodig – wat extra’s aan te kunnen trekken om warm te blijven, zoals een paar sokken of een warme trui.

Wat zijn Asana’s

Asana is het Sanskriet woord voor houding. Het woord is vaak verwerkt in de namen van de houdingen.

Yoga | Annes Ademruimte

Wat is Savasana?

Savasana is het Sanskriet woord voor ‘dodemanshouding’ en dat is de ontspanningsoefening waarmee we de yogales afsluiten. Je ligt op je rug, met je armen langs je lichaam, en met de handpalmen omhoog. Je laat je voeten ontspannen uit elkaar vallen.

Hoe vaak moet ik een les volgen ?

Zo vaak als je wilt. Afhankelijk van je wensen is het voor jou wellicht genoeg op één keer in de week naar een les te gaan. Vaak zie je dat als mensen eenmaal de positieve effecten van yoga hebben ervaren, ze vaker yoga gaan beoefenen. Je kunt meerdere keren in de week een yogales volgen, maar uiteraard kun je ook thuis yoga beoefenen.

Hoe ziet een les eruit? Wat kan ik verwachten?

Een les duurt meestal vijf kwartier. Mijn lessen bestaan uit een meditatie, indien nodig, opwarmen voor de fysieke houdingen (asana’s) en sluiten we af met savasana (ontspanningsoefening).

Kan ik eten voor de les? En water drinken?

Veel oefeningen zijn niet prettig met een volle maag, dus probeer voor de les niet te veel te eten. Water drinken kun je het beste voor of na de les doen.

Staat jouw vraag er niet bij?

Kijk dan bij Yoga of check het internet. Heb je jouw antwoord niet gevonden, neem dan gerust contact met mij op.