Meest gestelde vragen

Een mindfulness training duurt 8 weken, dat is best een investering en vergt commitment. Dat kan vragen oproepen. Hieronder vind je de meest gestelde vragen met de daarbij behorende antwoorden. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met mij op en stel jouw vraag direct aan mij.

Hoe weet ik dat de training voor mij geschikt is?

Dat is moeilijk te zeggen. Het is een praktische training; je ervaart pas echt wat als je ermee aan de slag gaat. Wat je zou kunnen nagaan is of je affiniteit hebt met de benadering van mindfulness. Meer over de achtergrond van mindfulness kun je vinden bij mindfulness  bij de groepstraining, de individuele training of check de website van de vmbn.nl.

Mindfulness is niet zo zeer gericht is op het veranderen van situaties, je omgeving of jezelf, het gaat met name over het opmerken wat situaties -vooral lastige situaties- met je doen: wat je voelt in je lichaam, welke gedachten en emoties er zijn.

Mindfulness betekent: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’.

Onderzoek laat zien dat mindfulness zorgt voor een hogere kwaliteit van leven en dat het positieve veranderingen teweegbrengt in cognitief en neurobiologisch functioneren. Ook transformeert mindfulness de manier waarop iemand naar zichzelf en naar de wereld kijkt en daar vervolgens op reageert. Deze brede werkzaamheid zorgt ervoor dat mindfulness van grote waarde is voor heel veel mensen.

Wat voor oefeningen worden in de aandachttraining gedaan?

De training bestaat uit acht sessies van ruim 2 uur, een oefendag en oefeningen thuis. Iedere sessie heeft zijn eigen thema.

De training beslaat acht weken: een periode die goed te overzien is. Daarnaast is het bewezen dat een dergelijke oefenperiode lang genoeg is voor blijvende effecten. In de oefeningen wordt gewerkt met aandacht voor de ademhaling, het lichaam, de zintuigen en het denken.

De mindfulness training is met name een praktische training. Je leert door te doen. Onderdelen zijn: een bodyscan-meditatie, liggende en staande bewegingen (yoga), en loop- en zitmeditaties. Na afloop is er ruimte voor het bespreken van de ervaringen. Door nauwkeurig naar je ervaringen te kijken wordt jouw opmerkzaamheid scherper en kunnen er inzichten ontstaan.

Daarnaast worden theoretische aspecten behandeld zoals stress, piekeren en omgaan met lastige situaties en hoe je daar beter mee om kunt gaan.

Ik wil de training doen, maar ik weet nu al dat ik niet alle data kan komen. Is het toch zinvol om mee te doen?

De 8-weekse training kent een specifieke interne opbouw. Het is daarom van belang om iedere sessie te kunnen deelnemen. Eén keer afwezigheid is over het algemeen – in overleg – te overbruggen, meerdere keren afwezigheid doet toch echt afbreuk aan de effectiviteit van het programma.

Is het noodzakelijk om elke dag oefeningen te doen?

Gedurende de training oefen je de vaardigheid om je vaker bewust te zijn van waar je bent met je aandacht.  Bij het leren van iedere vaardigheid is oefenen essentieel, dus ook bij deze training. Je leert door het te doen en te herhalen.

Gedurende de 8 weken is het belangrijk om dagelijks thuis te oefenen. Reserveer hiervoor zo’n drie kwartier per dag. Natuurlijk zullen er tijdens de acht weken wel eens dagen zijn dat het er niet van komt, dan is dat de oefening. Het is aan te raden om je vooraf voor te nemen om gewoon dagelijks te oefenen. Voor iedere training geldt: je haalt eruit wat je erin stopt! Loop daarom je agenda na en maak een reële inschatting. Als je inschatting positief is, maak dan een afspraak met jezelf, een commitment. Je doet de training voor jezelf, als je tijd reserveert tijdens de 8 weken training, is het daarna makkelijker dit als me-time te reserveren.

Annes Ademruimte

Moet ik speciale kleding aandoen tijdens de bijeenkomsten?

Kom gewoon in makkelijk zittende kleding. Aangezien we zonder schoenen mediteren is het misschien fijn om warme sokken mee te nemen, en misschien nog een warm vestje.

Ik wil de training doen maar ben ook in therapie. Gaat dit samen?

In principe wel. Over het algemeen is het niet aan te bevelen om de training te starten in een hectische periode van je leven. Daarom is het wel goed dat de therapie in een wat rustiger vaarwater is gekomen. Overleg met je behandelaar of deze training jouw herstel in de weg staat.

Ik gebruik medicijnen. Staat dit deelname in de weg?

Over het algemeen geldt: als je op dit moment kunt functioneren in het dagelijks leven, dan kun je ook deelnemen aan de training. Het gaat dan om praktische vragen als: kun je je redelijk concentreren met luisteren en lezen? Heb je voldoende energie om naar de sessies te komen en thuis te oefenen?

Mocht je enige twijfel hebben of je medicatie of geestelijk functioneren van dit moment in de weg staat bij langere (meditatie-)oefeningen, bespreek dit dan met de behandelaar die deze medicijnen heeft voorgeschreven.

Ik heb een lichamelijke beperking. Staat dit deelname in de weg?

In principe niet. Alleen zit Annes Ademruimte wel op de tweede verdieping (zonder lift). De aandachttraining is erop gericht om beter te leren omgaan met je huidige leven, inclusief eventuele beperkingen. Bespreek dit met mij of met je behandelaar. Voor iedere beperking zijn aangepaste manieren om de training, met de oefeningen, te doen. Mediteren kan tenslotte ook op een stoel.

Wat komt er van mijn persoonlijke leven aan de orde tijdens de training?

Dat bepaal jij. Het is een training, geen therapie: de gesprekken gaan over de oefenervaring, niet over jouw levensgeschiedenis.

Kan ik na 8 weken wat ik geleerd heb toepassen?

Na afloop van de 8-weekse training is de keuze aan jou hoe je verder wilt met hetgeen je hebt geleerd. Tijdens de training heb je inzicht verworven over je eigen functioneren, ervaring met wat mindfulness je kan brengen, zorgen voor jezelf en hoe je mindfulness kunt toepassen in je dagelijks leven. Het laatste deel van de cursus is gericht op het integreren van aandachtsoefeningen in jouw dagelijks leven. Bewuster en met aandacht leven. Veel deelnemers integreren meditatie en aandachtsoefeningen in hun dagelijks leven. Ook is er de mogelijkheid om aan verdiepingscursussen en terugkomdagen deel te nemen.

Staat jouw vraag er niet bij?

Kijk dan bij mindfulness, de groepstraining, de individuele training of op de website van VMBN. Heb je jouw antwoord niet gevonden, neem dan gerust contact met mij op.